6 februari 2012, het beloofde een leuke avond te worden, dat werd het niet.

Mieke was bij haar vriend Ron, beetje internetten en wat drinken en Ron gebruikte ook drugs. Om half 3 in de nacht belt Mieke naar Wim, ze wil opgehaald worden. Om 3 uur staat Wim voor de deur, hij belt aan.  Ron gaat flink uit zijn dak, hij wil Wim niet binnen hebben, hij pakt een wapen, zet het op het hoofd van Mieke en zegt dat Wim er niet in komt.  Met het wapen, een luchtdrukwapen, eist hij van Mieke dat ze op de bank blijft zitten. Hij houdt het wapen tegen haar wang.   Hij pakt een zakje amfetaminepoeder en doet wat op een tegeltje en eist dat Mieke het in moet nemen. Mieke wil niet.  Hij duwt het tegeltje tegen naar gezicht aan. Mieke houdt haar tanden op elkaar zodat ze niks naar binnen krijgt. Haar gezicht zit onder het witte poeder. Mieke gebruikt al 1,5 jaar geen drugs meer, dat wil ze zo houden.

Hij richtte het  pistool op haar en zei: ’ Dit zijn je laatste 5 minuten’.  ‘Ik wil je zien creperen’.  ‘Ik haal je baarmoeder eruit’.  ‘Schiet maar op, je hebt nog 3 minuten’.  ‘Ik ga je levend begraven’.  ‘Ik schiet je vriendje door zijn kop’.

Mieke staat doodsangsten uit en wil weg.  Wim staat voor de deur en kan alles horen, hij belt de politie.

Inmiddels zit Ron een half jaar in voorarrest in Zoetermeer.  Mieke is bang. Ze durft de straat niet meer op en ze is bang voor mensen.  Ze is bang dat Ron’s vrienden haar willen vermoorden en dat  Ron haar dochter wil vermoorden als hij vrij komt. Mieke heeft last van psychose en voelt zich onveilig. Voorheen schilderde ze maar dat lukt haar niet meer. Mieke heeft een uitkering, omdat ze niet meer over straat durfde is ze niet naar afspraken van de Sociale Dienst geweest, en die heeft haar uitkering gestopt en Mieke werd dakloos.  Mieke eist een schadevergoeding van 5500 euro.

De politie heeft huiszoeking gedaan bij Ron, daar troffen ze heel wat aan, 2 vlindermessen, luchtdrukpistool, stroomstootwapen,  gaspistool,  2 katapulten, amfetamine, hennep en kinderporno op de computer.

De rechter vraagt aan Ron hoe hij aan de wapens  is gekomen. Ron zegt dat het is aan komen waaien. In zijn huis hangt ook een galg.  De rechter zegt: ‘Hoe kom je daar aan? Ook aan komen waaien?’ Ron zegt dat hij het zelf heeft gemaakt.

Ron zit heel rustig in het verdachtenbankje. De rechter zegt dat het niet doordringt bij Ron.  Ron doet alsof het allemaal wel mee valt. Heeft Ron wel door dat hij Mieke’s vrijheid heeft beroofd? Ron zegt dat ze gewoon kon gaan. De rechter zegt dat als je een pistool op je hoofd krijgt en op de bank moet blijven zitten, vrijheidsberoving is. Mieke kon niet zomaar weg.  Zij werd onder schot gehouden en  met de dood bedreigd.  Het duurde bij elkaar een half uur en dat een half uur dan best lang is. Mieke had wel dood kunnen zijn.

De rechter vraagt waarom Ron dit heeft gedaan, Ron zegt dat hij Wim niet binnen wilde hebben. En misschien was Ron wel boos, dat weet hij niet meer.

Ron (49 jaar) heeft last van depressies.  Hij drinkt veel alcohol, ’s ochtends drinkt hij al wijn en hij gebruikt veel drugs.  Ron heeft geen werk, hij is psychisch en emotioneel instabiel. En hij heeft last van ingehouden agressie. Hij heeft geen oplossend vermogen en is licht verminderd toerekeningsvatbaar.  Ron heeft een paranoïde denkwijze als hij drugs en alcohol gebruikt.  Als hij minder drinkt is de kans op recidive laag.  Ron is niet gemotiveerd voor een behandeling.  Toch zegt hij dat hij wil stoppen met drinken.

De Officier van Justitie vind dat Ron behandelt moet worden.  En eist een gevangenisstraf van 24 maanden en 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar en een schadevergoeding van 3000 euro. Dat hoeft Ron niet te betalen, maar de staat.

De advocaat eist een gevangenisstraf van 6 maanden die Ron in voorarrest zit.

Uitspraak 21 augustus.

Uitspraak van de rechter: 24 maanden gevangenisstraf min het voorarrest van 6 maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

Advertenties