Babu (pas 40 geworden)  woont 27 jaar in Nederland en al 27 jaar niet op het rechte pad.  Nu zit hij weer bij de rechter de die houdt hem een lang strafblad voor.  Dit keer voor diefstal van een fles port uit de HEMA in Leiden en  een woninginbraak.

Babu pakte bij de HEMA een fles port en liep naar buiten zonder te betalen, de beveiliging zag hem en vatte hem in  zijn kraag. Babu mag mee naar het bureau. Op de camerabeelden is alles duidelijk. Eerst pakt hij 2 flessen, legt er 1 terug en neemt 1 mee.

Babu zegt dat het niet waar is. Hij had bij de HEMA in Amersfoort een fles port gekocht, deze heeft hij  in de trein geopend en hij had de fles in zijn jaszak toen hij in Leiden de HEMA inging. Maar dat gelooft de rechter niet. Babu kwam de HEMA uit met een bolle jas maar was naar binnen gegaan met een platte jas. De advocaat zegt dat Babu op straat leeft  en daarom altijd van alles bij zich heeft.

De rechter vind het maar vreemd, hij had een plastictas bij zich, dan had hij de fles ook in het tasje kunnen doen ipv in zijn jas.  Babu zegt dat het al 3 maanden terug is en het zich niet meer kan herinneren. Hij zegt:  ‘Ik leefde van port naar port’.  Babu was dan wel gestopt met drugs, zegt hij,  maar ging drinken. En zo dronk hij regelmatig port van de HEMA.

Bij de woninginbraak had hij een raam ingeslagen, hij heeft een tas,  pasjes, geld en een spelcomputer meegenomen. Er was bloed in huis gevonden en DNA wees uit dat het van Babu was. Hij zegt dat hij daar spijt van heeft. Hij had geld nodig voor de drugs.

Babu heeft een verleden van jeugdinternaat, afkickcentra en hij heeft 12 jaar TBS gehad, hij is er eind 2010 uitgekomen. Maar het ging steeds weer mis. Geweld, straatroof, diefstal.  Nu wil hij naar Benin, naar zijn vader. Zijn vader is ziek en daar wil hij voor zorgen. Als hij zijn vader helpt, helpt hij ook zichzelf. ‘Anders komt de duivel weer’,  zegt hij. In Benin wil hij genezen op de Afrikaanse manier.

Hij ziet zelf in dat hij hulp nodig heeft.  ‘Een oplossing zoeken’,  zoals hij meerdere malen door de zaal roept, dwars door de rechters heen.  De rechters worden er gek van, Babu moet luisteren en niet er doorheen praten.

De Officier van Justitie eist 6 maanden gevangenisstraf en 2 jaar een ISD maatregel.  Zij vindt dat de samenleving  dient te worden beschermd tegen Babu. Babu vliegt uit zijn dak. Hij zegt: ‘Over 2 jaar sta ik weer op straat en dan begint het weer overnieuw’.  De rechter begrijpt het en zegt erover na te denken.

Uitspraak 27 augustus 2012.

Vonnis: 6 maanden celstraf minus het voorarrest.

Advertenties