14 januari 2012 heeft John gestolen in de Bijenkorf.  Zelf zegt hij van niet.  Dat hij per ongeluk door de alarmpoortjes was gelopen. Hij wilde naar een andere etage.  De beveiliging vatte hem al in zijn kraag. Hij zei tegen de beveiliger dat hij ‘het wel eens wilde proberen’.  Maar bij de rechter kan hij zich dat niet meer herinneren. Tegen de rechter zegt hij dat hij het gewoon wilde betalen.

Een paar maanden later ,mei 2012, steelt John goederen uit de Intratuin en weer wordt hij gepakt. John geeft bij de rechter toe dat hij heeft gestolen. Hij heeft Intratuin een excuusbrief gestuurd en gevraagd of hij het later mag betalen.  Intratuin gaat niet akkoord.

John (48) vertelt de rechter dat hij in de war is, hij loopt bij de GGZ sinds april 2011, hij is suïcidaal, vind zichzelf niet toerekeningsvatbaar,  hij is een narcist, hij heeft een persoonlijkheidsstoornis, hij is depressief en voelt zich niet begrepen. Zoals hij zelf zegt: teleurgesteld in het leven.  En hij zit aan de Prozac. Daardoor vergeet hij dingen. Dat zijn de resultaten van het onderzoek maar de rechter en de advocaat hebben nog niet alles in het dossier. Wel dat John 10 dagen is opgenomen geweest, hij wilde zelfmoord plegen.  Sinds april 2011 zit John in de ziektewet. Hij is onder behandeling bij de psycholoog.

De rechter vraagt wat John bedoelt met ‘in de war’.  John zegt dat hij soms gekke dingen doet, op auto’s dansen.

John zegt dat hij werkloos is. Zijn baas heeft hem geschorst sinds de diefstallen. Hij weet niet of hij terug mag komen, dat hangt van het vonnis af. Nu betaalt zijn baas hem nog, ongeveer 1200 euro per maand.  En dat is weinig. En daarom ging John stelen. Dat van Intratuin gaf hij wel toe.  Verder heeft John een blanco strafblad.

De advocaat wil de zaak aanhouden, het medisch dossier is niet compleet.  De Officier van Justitie vindt eerst van niet.  Maar de advocaat vindt dat de Officier van Justitie niet op de stoel van de psychiater kan zitten en wil graag een zorgvuldige beslissing. De rechter vind dat er een rapport van de reclassering moet komen. Dus wordt de zaak aangehouden tot 17 december 2012.

Advertenties