De advocaat noemt Cas een deugniet, hij kent hem nl al een tijdje.  Cas is een bekende bij justitie.  Vandaag zat hij bij de rechter voor diefstal van een pinpas van een bejaarde 89 jarige man en voor het stelen van geldrolletjes van totaal 350 euro. Met de pas heeft hij 450 euro gepind en 60 euro benzine. Deze feiten zijn gepleegd tussen 4 en  8 maart 2012 in Noordwijk.

De hoog bejaarde man heeft aangifte gedaan. Hij vertelt de politie dat er een insluiper in zijn huis is geweest. Hij kon hem ook niet horen, hij is doof.

Cas zegt dat hij niet heeft ingebroken, dat hij de pinpas van ene Jo heeft gekregen, inclusief pincode.  Er is vaker met dezelfde pas gepind.  Onder andere bij een geldautomaat en een supermarkt. Cas zegt dat hij het niet was. De rechter heeft foto’s van het pinnen. Het is niet helemaal duidelijk dat Cas er op staat maar het is wel duidelijk dat het om die pas gaat en op de foto staat telkens een man met een Adidas vest met lichtgevende strepen, behorend bij de broek die Cas nu aan heeft.  Cas zegt dat de strepen op het vest dezelfde zijn als op zijn broek. Cas ontkent niet meer.

De politie heeft beelden van de inbraak van de kwekerij.  Hij is er met een valse sleutel binnen gekomen en  heeft met een schroevendraaier het geldkistje  open gemaakt en er rolletjes geld uitgehaald, een bedrag van totaal 350 euro. Samen met de politie hebben ze de camerabeelden gekeken en Cas herkende zichzelf. En bekende de diefstal.

Cas heeft geen geld en geen uitkering sinds december. Hij woont tijdelijk bij een vriendin. Pas als hij een uitkering krijgt kan hij een woning krijgen, dan wel begeleidt wonen. Want Cas heeft veel hulp nodig. Hij wil afkicken.

Sinds zijn 13e zit hij aan de heroïne en cocaïne.  In de gevangenis, waar hij nu al 13 dagen zit, krijgt hij geen methadon. De rechter zegt dat hij er slecht uitziet. Cas zegt niet veel, dat wat hij zegt is heel zacht. Hij wil er liever niet over praten.  Via de reclassering kan hij meedoen aan een afkickprogramma, daar wil hij aan meewerken.

Cas heeft een lang strafblad,  vooral vermogensdelicten. Hij heeft een slechte jeugd gehad, misbruik en mishandeling.  De rechter zegt dat hij in een vicieuze cirkel zit en heeft met hem te doen.  Als hij een woning krijgt gaat het misschien wel goed met hem.

De Officier van Justitie eist 15 weken gevangenisstraf met aftrek van de 13 dagen die hij als vast zit.  Er staan ook nog 4 maanden en 100 dagen open, die hij moet zitten.

De advocaat vraagt of de 4 maanden omgezet kunnen worden naar een werkstraf en de 100 dagen kwijt te schelden.

De rechter geeft Cas een laatste kans . Ze vind het belangrijk dat hij een woning krijgt en afkickt, dan moet hij wel meewerken met de reclassering. Het vonnis luidt: 8 maanden gevangenisstraf waarvan 2 voorwaardelijk en 240 uur werkstraf.

Advertenties