Ricky (19) perste minderjarige meisjes af, zelfs vanuit de penitentiaire inrichting.

Vijf meisjes hebben aangifte gedaan, Sylvia was met haar moeder aanwezig in de rechtszaal.

Ricky deed dat via msn. Hij gebruikte geen mooie woorden. ‘Ik maak je dood’,  ‘ik laat je verkrachten door een Turk’,  ‘ik pak een gun’, ‘ik blaas je huis op’, ‘ik zoek je op’, ‘ik steek je huis in de fik’, ‘kanker gek’,  ‘ik haal de trekker over’, ‘ik gooi een handgranaat bij je naar binnen’.

De rechter heeft de uitdraai van alle chatberichten, hij noemt op wat er staat. Ricky ontkent.  Hij zegt tegen de rechter dat hij misschien wel gehackt is. Dat iemand anders zijn paswoord heeft. Dat de chatberichten veranderd zijn.

Ricky ontkent ook dat hij geld heeft gekregen van de meisjes. 10 euro was alles. Hij zegt dat hij is bestolen van 200 euro, dat één van de meisjes het heeft gedaan.

Ricky vindt alles een complot. De meisjes zijn verliefd op hem. Dat ze ruzie om hem maken.  En dat hij ze wel bedreigde, maar alleen om van ze af te komen.  En dat hij zijn gestolen geld terug wilde.

De vader van Hanneke heeft onderzoek gedaan op de computer en zag de chatberichten van zijn dochter  en Ricky. Hij wilde elke week 20 euro van haar. Anders zou hij haar dood maken.

Sylvia (15 jaar) spijbelde van school om bij Ricky te zijn. Dan hadden ze seks. Ricky zegt dat ze nooit seks hebben gehad, dat ze dat zegt om stoer te zijn. Dat zij verliefd op hem was.  Hij zei tegen haar dat hij haar dood maakt als ze geen geld geeft. Sylvia’s moeder zegt in de rechtszaal  dat Sylvia en Ricky een seksrelatie hadden. Dat Ricky misbruik maakte van haar dochter.  Sylvia’s moeder had de telefoon van Sylvia afgepakt.  Ze werd boos, ze wilde pingen met Ricky. Maar op facebook zocht ze weer contact met Ricky. Haar gedrag veranderde, ze werd gauw boos  en  Jeugdzorg heeft haar uithuis geplaatst. Ze heeft geld van haar familie gestolen om dat aan Ricky te geven.  Ze stal van haar oma en uit de portemonnee van haar moeder en ze pinde met de pas van haar zusje. Sylvia vertelde aan Ricky dat ze thuis werd geslagen. Sylvia heeft een PTSS-stoornis en is depressief.

Nicole heeft ook aangifte gedaan. Ze zegt dat ze seks had met Ricky. Ricky ontkent.  Hij wilde van haar af maar zij bleef hem maar bellen. Zegt hij.  Nicole zegt dat hij haar heeft geslagen. Ricky ontkent. Hij was namelijk bij zijn vriend Fred op dat moment.

Hij bedreigde Anne, hij wilde geld zien. Hij stuurde foto’s van wapens om de bedreiging duidelijk te maken. Hij zei dat hij een gun zou pakken. De vader van Anne heeft de chatberichten gezien en uitgeprint.

Ricky belde Suzanne vanuit de penitentiaire inrichting. Er is een uitdraai gemaakt waarop te zien is dat hij haar zeker 25x belde en bedreigde. Ricky ontkent.  Hij heeft haar voicemail ingesproken waarin hij zegt: ‘Je bent niet klaar’,  ‘kanker trut, je moet opnemen’.  De politie heeft de voicemail berichten geluisterd. Dat was Ricky. Zijn advocaat zegt dat het misschien niet zo is. Dat Ricky belde uit verveling.  Dat hij aandacht te kort kreeg.

De rechter kijkt naar het verleden van Ricky, oplichting, flessentrekkerij en hij heeft een werkstraf gehad.  In 2009  had hij iemand bedreigd.  Zijn moeder, ooit slachtoffer van incest, is overleden in 2008 aan kanker, zijn vader is alcoholist en hij had  ooit een wietplantage. Ricky is enig kind. Hij had vaak ruzie met zijn vader en was al eens weggelopen van huis.

De oom van Ricky mag in de rechtszaal zijn verhaal doen. Hij vertelt dat de ouders van Ricky Ricky niet goed konden opvoeden. Ze zijn beide zwakbegaafd. Dat Ricky verbaal agressief is. Zoals de rechter zegt: ‘een blaffende hond’.  De oom vertelt dat hij msn niet kent en dat hij de wachtwoorden niet heeft veranderd. En dat Ricky in hart en nieren een goede jongen is. Zijn hele leven is een aaneenschakeling van teleurstellingen. En dat hij een agressieprobleem heeft.

De reclassering  zegt dat hij een narcist is, hij heeft een persoonlijkheidsstoornis, cognitieve functiestoornis,  hij is zwak begaafd, heeft een verstandelijke beperking, laag IQ  en dat hij een kleine  woordenschat heeft.  Hij blowt en is een hangjongere. En dat hij behandelt moet worden voor zijn drugsprobleem.

Ricky wil dat wel. Hij wil ook weer naar school en hij kan bij zijn vader werken.

De Officier van Justitie eist 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een behandeling voor zijn gedrag.

De advocaat zegt dat de uitdraai van de chatberichen niet klopt.  Hij vraagt zich af hoe een meisje van 13 jaar aan zoveel geld komt.  Hij zegt dat er geen bewijs is. De advocaat eist vrijlating. Hij denkt ook dat er geen kans op recidive is. De Officier van Justitie is het er niet mee eens. Ricky zit al opgesloten en zelfs vanuit de penitentiaire inrichting heeft hij meisjes bedreigd, dus is er wel kans op recidive.

Ricky vindt dat hij gediscrimineerd wordt in de penitentiaire inrichting.  Hij zei iets over messteken en dat er maar twee Nederlanders in de gevangenis zitten. Dat hij er nooit voor gekozen heeft om opgesloten te zitten.

Omdat Sylvia en haar moeder in ze rechtszaal zitten biedt hij alleen excuses aan hen aan. Hij kijkt nog steeds naar de rechter.  De advocaat zegt dat hij zich om moet draaien, ze aan moet kijken. Dat doet hij dan ook.

Uitspraak: 10 maanden gevangenisstraf waarvan 3 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Advertenties