Henk (45) mag zich bij de politierechter verantwoorden voor het afpersen, bedreigen en beledigen van een vriendin.  Hij stuurde smsjes en een brief dat zij de gestolen zilveren tientjes en het gestolen geld moest terug geven, anders vermoord hij haar. En dat ze een tyfus kankerjunk is.

De 3 zilveren tientjes heeft hij geërfd van zijn oma en heeft emotionele waarde voor hem.

Aangifte heeft hij niet gedaan, het is zijn woord tegen het hare.

De rechter vind het geen mooie taal. Henk zegt dat hij dat uit woede heeft gesmst.  En dat hij tijdens het smssen alcohol had gedronken hielp ook mee.  Dat hij zijn vriendin en haar dochter van 8 had opgevangen, eten gegeven en voor gezorgd. En nu dit.  Hij voelt zich flink in de maling genomen.

De dag dat hij de munten en het geld miste was zij bij hem blijven slapen. De avond ervoor was het er nog. Hij weet zeker dat zij het heeft gestolen. Er was verder niemand in huis geweest.

‘Ze gebruikt cocaïne’, zegt Henk. ‘Ze is een junk’.  Ze had al eens 400 euro gestolen, een maand eerder.  De advocaat zegt dat Henk ernstig teleurgesteld is in haar.

Henk zegt dat hij impulsief is, hij flapt het er zo uit. Hij vindt dat hij met zijn 45 jaar eens wat genuanceerder moet zijn.  Hij doet dat als hij boos is. Uit woede.  Maar hij zal haar niet vermoorden. ‘Zo praten we hier in Den Haag’, zegt hij.  Maar zijn vriendin was zich rot geschrokken.  En dat hij ook geen eigen rechter moet spelen.

Het is niet de eerste keer dat Henk bij de rechter moet verschijnen voor bedreiging en een geweldsdelict.  Er loopt nog een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechter vindt de taal dreigend, woorden als moord en dood staat een flinke straf op. Zeker als het geschreven is, daar hoort ook sms bij.  Omdat Henk in 2003, 2006 en 2010 ook al veroordeeld is, vindt de rechter dat hij zwaarder gestraft moet worden.

Hij krijgt vrijspraak voor de afpersing, dat is niet bewezen.  De bedreiging is wel bewezen.  Henk mag 3 weken naar de gevangenis met een proeftijd van  2 jaar.

Advertenties