Piet (41) steelt al jaren. Dit keer zit hij bij de rechter voor het stelen van koper, messing, geld, cartridges, autoradio, lampjes  en een vleesmes.  Dit komt onder andere uit een loods, een bedrijfspand en uit een caravan op een camping.

Piet wordt gebracht door de politie omdat hij voor iets anders in de gevangenis zit.

Piet komt bijna elke dag in de loods, hij zegt dat het een vuilstort is. In de loods bevindt zich een ruimte, afgesloten met gaas. Dat heeft hij open gebroken.  Het hangslot was door geknipt. Er lag bloed en het DNA matchte met die van Piet.

Bij een bedrijfspand heeft Piet het rolluik ontzet,  het slot was verbogen en uit de kantine is uit de kassa geld gestolen, 20 euro en de eigenaar miste het vleesmes.  De kassa lag opengebroken op de grond.

Uit de caravan op de camping heeft hij de autoradio gestolen.  Hij heeft de slotplaat verbogen en de deur geforceerd.

De psycholoog heeft een rapport opgemaakt. Piet heeft ADHD, hij is verslaafd aan wiet en licht vermindert toerekeningsvatbaar.

En een giga lang strafblad, zegt de rechter.

Droevig, noemt de Officier van Justitie het.

Piet bekent.

Al weet hij niet meer precies op welke dag hij waar en wat heeft gestolen.

De rechter vindt dat Piet hulp nodig heeft. Piet is het er mee eens. Hij zegt dat hij het niet alleen kan. De rechter vindt dat hij dat toch moet proberen. Door het verleden van Piet, zegt hij zelf, kan hij niet aan een baan komen.

De Officier van Justitie eist 162 dagen gevangenisstraf waarvan 70 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De rechter is het er mee eens, Piet krijgt 162 dagen gevangenisstraf, 70 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. En hij moet hulp zoeken ism de reclassering.

Piet zit nog in zijn proeftijd.  Hij heeft nog 56 dagen voorwaardelijk staan, die moet hij zitten. Piet is het er niet eens.

De rechter wel. Er is grote kans op herhaling.

De cocaïne die hij bij zich had wordt vernietigd. De betonschaar die hij bij zich had  wordt verbeurd verklaard.

Advertenties