Javier  (29) heeft donderdag 27 september ingebroken in een woning in Leidschendam. Hij gooide een steen door de ruit van een woning.  Hij stal een mes,  sleutels, sigaretten en  € 12,06 van een schoteltje, dat later op de bovenverdieping van de woning werd aangetroffen.

Javier bekend alles behalve het geld.

De rechter laat een foto zien van het geld wat bij Javier is aangetroffen. ‘Ik lieg niet over een paar euro’ zegt hij in het Portugees. De tolk vertaalt.

De politie heeft het geld in beslag genomen. Zij vond het geld los in zijn rugzak. Zijn gympen zijn ook in beslag genomen. Hij komt op slippers de rechtszaal binnen. De politie heeft hem gebracht, Javier zit in de gevangenis in Zoetermeer.

Javier woonde al eerder in Nederland maar is nu weer 2 jaar terug, hij zoekt werk. Nu heeft hij geen werk en geen geld en geen huis.  En een blanco strafblad.

Tijdens de inbraak was Javier onder invloed van crack. Het ‘knetterde’ in zijn hoofd. De rechter denkt dat Javier zich daarom misschien niet kan herinneren dat hij het geld van het schoteltje heeft afgehaald.

De rechter vraagt naar zijn toekomst. Javier wil werk en een woning.  Van beroep is hij lasser. En dat het stom is dat hij heeft ingebroken.  Dat ie het nooit meer doet.

De bewoner van het huis wil dat de schade vergoed wordt. Van de verzekering heeft hij een deel terug gekregen, er blijft nog € 115,00 over.  Voor de ruit, de vitrage, de vitragerails en stomerijkosten omdat er bloed in huis lag.

De officier van justitie vindt de inbraak bewezen.  En dat het voor een bewoner heel vervelend is dat iemand in zijn huis is geweest, een huis hoort veilig te zijn. Dus zit er op inbraak een zware straf.  Zij eist 10 weken gevangenisstraf en € 112,06  (€ 100,00 +€ 12,06) moet hij aan de bewoner betalen.

De advocaat vraagt om een deel voorwaardelijke straf.  En of de € 12,06 euro wel klopt is een vraag, de aangever kwam veel later met de aangifte over dit geld. En dat Javier niet liegt over het geld.

De rechter denkt er anders over, waarom zou de aangever liegen over het geld? En Javier was onder invloed van crack, hij zal het vast vergeten zijn en het schoteltje waar het op lag, lag op een andere plek.

Zij veroordeelt Javier voor  10 weken gevangenisstraf, 2 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Plus € 112,06 en er komt nog een schadevergoeding, die hij met zijn advocaat kan overleggen.

De officier van justitie zorgt dat hij zijn gympen terug krijgt.

Advertenties