Guus zit zonder advocaat bij de rechter.  Guus had namelijk een hennepkwekerij in zijn huis. Dat gebeurde toen hij voor een paar maanden zijn huis verhuurde en ging ‘proefsamenwonen’ in Delft met zijn vriendin.

Guus mag zich daarvoor verantwoorden en ook voor diefstal van stroom.

Guus is gepensioneerd, hij is de 70 gepasseerd. Hij heeft een AOW van nog geen € 1000,– per maand.  Geen vetpot.

Tot hij Frits ontmoet. Frits ging scheiden en zocht tijdelijk een woning. Voor 2 maanden huur  geeft hij Guus € 1000,–.  Guus wilde het eerst niet, iemand anders in huis met zijn spullen . Zo goed kent hij Frits niet en hij heeft ook nog niet eens zijn telefoonnummer.  Uiteindelijk kon Guus  geen nee zeggen. Hij kon wel wat extra  geld gebruiken.

Guus kwam tussen december 2011 en maart 2012 alleen zijn post ophalen. Zegt hij tegen de rechter. Op een dag zag hij dat het een rommeltje was in zijn huis en het stonk. In een kamer zag hij een hennepkwekerij. Tegen de rechter zegt hij dat hij tegen Frits heeft gezegd dat hij het op moest  ruimen.

Maar volgens de rechter ging het iets anders.

De rechter leest de verklaring voor die Guus zelf heeft getekend bij de politie.

Frits had Guus vertelt over de hennepkwekerij.  Het opzetten en kweken tot aan de oogst duurt ongeveer 10 weken. Bij een goede oogst zou Guus € 2000,— of € 3000,– krijgen.   Er wordt stroom afgetapt, Frits doet een andere, zwaardere stop in de meterkast en als het nodig is draait Frits de teller terug.

Tegen de rechter zegt Guus dat hij zich een hoedje schrok.  Dat hij niet wist van de hennepkwekerij en het extra geld. En dat hij niet wist wat er in zijn verklaring stond en dat hij niet begrijpt dat hij ervoor heeft getekend.

Guus ontkent zijn medeplichtigheid.

De politie vond 260 planten. 17 kilo toppen, opgedroogd bleef er 5 kilo over.

Guus heeft een blanco strafblad, hij heeft 1x dronken gereden en kreeg een rijontzegging.  Nu heeft hij geen auto meer, die moest hij verkopen om de energierekening te betalen, daar heeft hij een boete voor gekregen en betaalt nu op afbetaling.

De officier van justitie vindt hem een medepleger. Dat Guus het wel wist. Er was ook geen huurovereenkomst, geen contract. Ze eist 10 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk.

Guus zegt dat hij het echt niet wist. Hij is er helemaal van ondersteboven.

De rechter legt hem uit waarom hij wel schuldig is.  Zij geeft hem 100 uur werkstraf waarvan 20 voorwaardelijk.  Als hij dat niet doet moet hij alsnog 50 dagen naar de gevangenis.

Advertenties