Tim had het helemaal gehad op zijn werk.  Hij liep weg van zijn werk en ging naar de Intertoys. Het was 13.00 uur. Hij vroeg aan de verkoopster, Fientje, naar de supersoakers. Hij liep de winkel uit en kwam rond 13.15 uur terug. Hij pakte Fientje bij haar bovenarm, toonde een hamer en zei dat ze de kassa open moest maken. Hij graait er 200 euro uit en verlaat de winkel. Fientje gilt en haar collega ziet haar overstuur bij de kassa.

Tim kleedt zich op straat om en gooit zijn kleding langs de weg. Met andere kleding aan vervolgt hij zijn weg.

De volgende dag vindt een mevrouw zijn kleding, zij  vertrouwt het niet en licht de politie in. De politie neemt de kleding mee, het NFI doet sporenonderzoek en deze lijdt naar Tim. En Tim mag bij de politie zijn verhaal doen.

Dat was 23 mei van dit jaar en nu mag Tim zich verantwoorden bij de rechter. Fientje is er ook en ook haar 2 leidinggevenden, één van hen is meneer Van Dijk, hoofd interne controle van de Intertoys.

Tim (25) zegt tegen de rechter dat het een foute zaak is van hemzelf.  Dat hij toen in een wazige periode zat en schulden heeft.  En dat er veel aan de hand was en dat hij zijn werk niet leuk vind. Hij had onder andere schulden bij de dealer.

Meneer Van Dijk eist een schadevergoeding van ruim 2850 euro.  Dat geld heeft hij uitgegeven aan rechercheonderzoek, slachtofferhulp en veiligheidstraining voor zijn personeel.  En hij wil de 200 euro die Tim heeft gestolen terug.

Tim heeft spijt en schaamt zich voor zijn familie, hij wil zijn leven beteren. Zegt hij tegen de rechter. Eigenlijk heeft hij behoefte aan rust en structuur.  En toch zoekt hij steeds weer de spanning op. Tim ziet zelf het probleem. Ook dat hij ADHD heeft.

Tim heeft, zoals de rechter zegt, een rijke geschiedenis van verslaving, hij gebruikte cocaïne, hij blowde en dronk veel alcohol.  Op 9-jarige leeftijd ging het al mis. Hij is al eens in aanraking met de politie geweest voor belediging en 2x bij Bureau Halt geweest. Nu zit hij al 3,5 maand in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Hij gebruikt en drinkt niet meer en elke dag moet hij zijn urine laten controleren.  Hij wil graag van zijn verslaving af en wil graag meewerken aan de behandelingen.  21 november heeft hij een intakegesprek bij Groot Batelaar, een forensische GGZ-kliniek  voor  volwassenen vanaf 18 jaar , die in aanraking zijn gekomen met justitie.

Tim’s moeder wil hem niet meer thuis hebben. Tim kan dan bij een vriend wonen.  Zijn advocaat vraagt aan Tim iets over de kat en  het spek. De rechter vraagt of die vriend wel zo goed is. ‘Eigenlijk niet’,  zegt Tim.  Grote kans dat Tim weer terug valt.

De officier van justitie  vindt het een dreigende situatie en vooral een ernstige zaak.  Dat Tim een overval pleegde zonder over de gevolgen na te denken. Hij heeft het petje, om niet herkend te worden, gestolen, en slippers gestolen, om ze aan te trekken na het omkleden, zodat hij zijn schoenen weg kon gooien.  De officier van justitie vindt dat Tim het van te voren heeft bedacht en geloofd niet dat het spontaan gebeurde.  Zoals Tim bij de politie verklaarde.  Hij had zich best kunnen bedenken.

Tim zegt dat hij zich op straat omkleedde omdat het wel 30-35 graden was. De officier van justitie gelooft hem niet.

De medewerkers hebben er nog steeds last van. De rechter heeft gevraagd of Fientje iets wilde zeggen, dat wil ze niet.

De officier van justitie vindt dat Tim een forse gevangenisstraf moet krijgen.  Hij vindt wel dat Tim zich goed gedraagt en dat hij wil meewerken aan de behandelingen.  Hij eist 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar en de behandelingen en een schadevergoeding.

De advocaat vind de schadevergoeding te veel, dat meneer Van Dijk een bureau heeft ingehuurd hoeft Tim niet te betalen. Hij had ook naar slachtofferhulp kunnen gaan. En dat de overval een schreeuw haar hulp is geweest. Het viel Tim allemaal te zwaar.  En dat de straf wel wat minder kan.

Tim zegt dat hij spijt heeft.

Uitspraak: 16 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar plus een behandeling bij Groot Batelaar. En hij moet 340 euro betalen.

Advertenties