scooter1Danny (19)  was met zijn scooter op weg naar een vriend.  Bij de T-splitsing moest hij links af. Hij zag niemand en wilde doorrijden.  Jan (70) zag hij over het hoofd en het werd een aanrijding.  Jan had flink wat schade, hij viel op zij hoofd en hij heeft een vinger uit de kom, hersenkneuzing, schaafwonden en een kapotte tand.  De voorwiel van zijn fiets is kapot en zijn km-teller ook.  Danny zegt dat hij best veel bloedde.

Danny zegt dat hij niks kon zien door de bosjes.  Hij keek wel van links naar rechts en weer naar links.  Jan zei tegen de politie dat het een gevaarlijk stuk weg is.  Danny geeft toe dat hij geen voorrang verleende.  Hij wilde Jan nog  ontwijken maar dat lukte niet meer. Danny reed op de linker weghelft. Hij wilde de  bocht afsnijden.

De politie is erbij geweest.  Zij hebben de remsporen nagekeken. Danny reed niet te hard. Maar hij heeft ook niet gestopt bij de haaientanden.  Zowel de scooter als de fiets zijn door de politie onderzocht, ze waren in orde.

Danny zegt dat hij de weg daar niet goed kent. De rechter zegt dat er daarom haaientanden en verkeersborden zijn.

Jan is naar het ziekenhuis geweest, daar moest hij een nachtje blijven. Hij heeft een hersenscan gehad en medicijnen voor thuis.

Jan wil gaan 453 euro van Danny voor de schade, voor de tandarts en de fiets en de gemaakte reiskosten naar de tandarts.

De officier van justitie vind het maar roekeloos gedrag.  Ze vind Danny onvoorzichtig en hij verdient straf. Danny heeft een paar keer contact opgenomen met Jan, om het schadeformulier in te vullen en hij wilde weten hoe het met Jan ging. De officier van justitie vindt dat netjes, het siert hem, zegt ze.  Danny heeft ook geen strafblad.

Ze eist wel een geldboete van 1000 euro, of 50 dagen hechtenis, en een rijontzegging van 3 maanden.  De vordering van 453 euro vind ze niet ontvankelijk.

De advocaat zegt dat Danny doorreed omdat hij niemand zag.  Hij vraagt vrijspraak voor de rijontzegging want gisteren heeft Danny zijn eerste autorijles gehad. Hij vindt de geldboete ook te hoog. Danny heeft sinds kort een baan en verdient nog geen 700 euro per maand.

Uitspraak:

Vrijspraak voor Danny, hij moet wel een boete van 500 euro betalen. De vordering van 453 euro is niet ontvankelijk verklaard.

Advertenties