agressieAad (43) wordt verdacht van bedreiging en mishandeling. Vorig jaar op 25 mei heeft hij zijn beide zussen bedreigd met de dood, hij zei: ‘Jullie gaan eraan’ en ‘jullie gaan dood’. Hij heeft zijn zoon mishandeld en zwaar lichamelijk letsel toegebracht. Hij heeft hem tegen de trapleuning gegooid en geschopt met schoenen met stalen neus. Hij heeft  het hoofd van zijn zoon tegen de stalen trapleuning gegooid.  Zijn nek beetgepakt, geslagen en gestoten.  En Aad heeft het neefje van zijn zoon mishandeld door hem te duwen en tegen de muur  te gooien.  Beide jongens hebben pijn en letsel.

Aad had 6 halve liters op en kreeg ruzie. Hij zegt dat hij het niet goed meer weet.  ‘Het zal wel’,  zegt hij.  De rechter leest op dat zijn zoon al 12 jaar ruzie heeft met zijn vader. Hij is bang. Zijn vader heeft een kwade dronk.  Aad was al eerder veroordeeld voor de mishandeling van zijn eigen moeder.  Volgens zijn zoon wordt het alleen maar erger.

25 mei was er een feestje. Aad kwam langs. Iedereen viel stil.  Niemand wist dat hij zou komen, dan hadden ze niet open gedaan. Aad voelde zich genegeerd en werd boos.  Met moeite hebben ze hem de deur uit gekregen, hij riep nog: ‘kankerhoeren, jullie kunnen doodvallen’, ‘wacht maar, jullie gaan allemaal dood’, ‘ik maak je af. Zijn zussen zeggen dat ze het vuur in zijn ogen zagen.

Aad zegt dat hij het zich niet herinnert. De rechter vraagt waarom? Omdat u zoveel drinkt of weet u daardoor niet meer welke dag? Aad zegt: ‘Het zal wel zo zijn’.

In een verklaring zegt zijn zoon: ‘Om 6 uur gaat er bij hem een knopje om, dan gaat hij drinken. Zijn zussen zeggen dat als hij niet drinkt een lieve man is, pas als hij drinkt wordt hij een monster.

Aad wil het goed maken met zijn zoon. Zijn zoon wil dat ook.

Aad heeft een flink strafblad, allemaal geweldsdelicten , mishandeling van zijn ex en zijn eigen moeder.  Hij heeft al een hele tijd contact met de reclassering.  Zij vinden dat hij een alcoholverslaving heeft. En dat hij daarvoor behandeld moet worden.  En dat hij een kort lontje heeft.  Aad ontkent zijn alcoholverslaving.  Aad heeft een agressie regulatiecursus gevolgd.  Maar hij drinkt nog steeds. Bij de Waag heeft hij geleerd eerst te denken dan te doen.  Nu zit hij hier bij de rechter voor de 3e keer voor een geweldsdelict.

De rechter ziet dat Aad zijn hand in verband heeft. Hij vraagt aan Aad of hij iemand heeft geslagen.  Dat heeft Aad niet, hij is bouwvakker en heeft een wondje.

Zijn zoon en zussen hebben een slachtofferverklaring geschreven, de rechter leest ze op.  Jolanda is bang geworden voor haar broer, hij heeft veel schade aangericht.  Haar zoon is van school weggelopen  en sliep thuis met een mes onder zijn kussen.  Ze vindt dat hij moet stoppen.  Ze wil haar broer niet meer zien. Ze voelt zich nu een verrader met deze verklaring.  ‘Maar hij blijft mijn broer’,  zegt ze.

Sandra is blij dat ze nog leeft.  Tijdens de ruzie op het portiek is Aad’s  zoon  Andy voor  haar gesprongen om haar te beschermen.  Ze belde 112 en ging tekeer tegen de telefoniste, ze riep dat er kinderen worden mishandeld.  Sandra probeert haar broer te ontlopen. Hij was altijd al bijzonder zegt ze.  Het doet haar pijn dat hij haar kankerhoer noemde.  ‘Hij heeft onze moeder aangevallen’,  ‘hij moet geholpen  worden’.  ‘Anders gaat het mis’.

Andy moest na de mishandeling naar de neuroloog. Hij kwam terecht bij de revalidatiearts. Hij krijgt fysiotherapie. Zijn werk kon hij niet meer naar behoren doen, hij mag niet meer rijden op de vorkheftruck.  En hij slaapt slecht en vergeet veel. Thuis voelt hij zich niet veilig.  Hij voelt zich een kluizenaar en is angstig.

Sandra en Jolanda willen Aad uit de buurt hebben.  Hij heeft geen berouw zegt Jolanda.

De officier van justitie vindt de bedreiging en mishandeling bewezen.  Zij vindt het een zware mishandeling.  Hij ging tekeer als een beest.  Ze vindt dat hij een agressie- en alcoholprobleem heeft.  Hij zit in het verdachtenbankje alsof het hem niets kan schelen. Hij is al 2x eerder veroordeeld en kreeg een geldboete.  Zij vindt een taakstraf niet op zijn plaats en eist 6 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.  Plus een straat- en contactverbod bij zijn zussen.  Plus een behandeling voor zijn problemen en hij moet contact houden met de reclassering.

Zijn advocaat zegt dat Aad de cursus agressieregulatie heeft afgerond.  Hij wil geen vervolgbehandeling omdat zijn partner erbij betrokken moet worden en dat wil hij niet.  Zijn advocaat vindt een gevangenisstraf niet op zijn plaats, dat helpt hem niet van zijn verslaving af. Hij heeft gesprekken met de psycholoog en als hij naar de gevangenis moet kan dat niet samen.

De politierechter doet meteen uitspraak.  Hij acht de mishandeling en bedreiging bewezen. Aad mag geen contact hebben met zijn zussen, hij krijgt een straat- en contactverbod voor 3 jaar. Hij krijg een gevangenisstraf van 5 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar.  Dit geldt niet voor Andy omdat hij contact wil met zijn vader.  Het straat- en contactverbod gaat per direct in.

Advertenties