Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

justitie50Umur (25) wordt verdacht van het stalken, bedreigen en het belagen van zijn ex-vriendin Christa, vorig jaar april.  Hij stuurde haar smsjes met teksten als: ‘Als jij nog een keer die kankertelefoon niet opneemt maak ik je dood’ ,  ‘ik ga je keel doorsnijden’, ‘ik maak je dood’, ‘ik laat je dood maken’,  ‘ik snij je keel door’, ‘ik schiet je neer’,  ‘ik schiet je vriend neer’,   ‘als ik je tegenkom maak ik je dood en sla ik je neer’.

Christa heeft aangifte gedaan. Ze was bang geworden.

Umur vertelt aan de rechter dat hij merkte dat er iets was veranderd in de relatie tussen hem en Christa.  Hij vertrouwde het niet. Zij had een ander. En dat na hun relatie van 6 jaar. Umur pikte het niet.  Hij wilde met haar praten, zij niet.  Dus bleef hij bellen en smssen.

De rechter leest voor:  ‘Als ze niet opneemt dan sms ik haar. Als ze niet reageert whatsapp ik haar. Als ze dan weer niet reageert dan ga ik langs bij haar werk’.  En dat deed hij.

Umur had niet door dat zij geen contact wilde. Umur zegt dat hij geen  ervaring daarin heeft.  Nu wel, nu weet hij wel dat hij een meisje niet lastig moet vallen.

Hij werd boos omdat ze haar telefoon niet opnam.  En dat ze een nieuwe vriend had. Hij bleef maar bellen, midden in de nacht, heel vroeg in de ochtend. De rechter bekijkt de telefoonlijst. Er was heel veel gebeld, midden in de nacht om het half uur en vroeg in de ochtend weer. Christa nam meestal niet op. Soms wel, in de hoop dat hij haar daarna met rust zou laten. Maar dat deed hij niet.  Umur vindt het niet normaal dat ze niet opneemt.  Dat het allemaal haar schuld is.  Dat zij de oorzaak is dat hij haar steeds belt.  Hij heeft naar nieuwe vriend ook bedreigd. Hij zei dat  hij hem dood gaat schieten.  Tegen de rechter zegt Umur dat hij de nieuwe vriend van Christa niet heeft bedreigd, tegen de politie heeft hij dat wel gezegd.

Hij belde haar ook op haar werk, haar collega’s bevestigen dat.  Umur zegt dat ze het voor haar opnemen, dat ze haar kant kiezen.

Umur kan ook niet geloven dat Christa bang voor hem is geworden, Umur zegt dat hij een aardige jongen is en dat Christa hem kent en dus niet begrijpt dat zij bang is geworden.

En dat hij elke dag in de auto voor de deur van haar werk wacht. Umur zegt dat hij daar woont.  Dat het heel normaal is dat hij daar elke dag is.

Van de rechter commissaris heeft Umur een contactverbod gekregen.  Umur wil nu ook geen contact meer.  De rechter vraagt als hij haar ziet of hij naar haar toe gaat. ‘Nee’, zegt Umur.  Hij is teleurgesteld in haar maar kan het nu loslaten.  Hij vindt wel dat hij recht heeft op duidelijkheid en recht op een excuus.

De rechter kijkt naar zijn persoonlijke omstandigheden, het verleden met justitie, en dat is niet niks. Sinds 2003 is Umur in aanraking geweest met justitie: kinderrechter, jeugddetentie, werkstraf, boetes, geweld en verkrachting.  Het laatste dateert van zomer 2012.

Umur wil niet meewerken met het psychologisch onderzoek.  De rechtbank wil weten wat voor een persoon hij is. Maar dat vindt hij niet nodig.  Hij moet wel contact houden met de reclassering.  ‘Als het moet, dan moet het maar’,  zegt Umur.  En hij moet werken aan zijn zelfbeheersing.

De reclassering zegt dat hij dominant gedrag vertoont en dat hij geen goede controle heeft over zijn emoties.  Zij adviseren een behandeling bij De Waag (zij bieden gespecialiseerde zorg aan mensen die grensoverschrijdend gedrag combineren met een psychische stoornis).  Umar vindt dat het dan maar moet.  Hij wil verder met zijn leven en zegt dat hij nu gelukkig is en niet meer boos is op Christa.

De officier van justitie noemt het terreur. En dat het uit de hand is gelopen. Christa is angstig geworden en ze voelt zich opgejaagd.   De officier van justitie denkt aan recidivegevaar.  Zij eist 100 uur werkstraf en 1 maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.

De advocaat van Umur zegt dat het pijn doet, een relatie beëindigen na 6 jaar. En vindt een emotionele reactie normaal.  Hij vindt het ook normaal dat iemand uiting geeft aan zijn ongenoegen.  Umur wilde weten waarom Christa met zijn gevoelens speelde.  Umur was kapot toen hij erachter kwam dat zij vreemd ging.  De relatie is nu al 1 jaar uit.  Umur heeft afstand genomen, zegt zijn advocaat.  Hij noemt het een passievolle reactie en vind een werkstraf van 100 uur teveel.

De politierechter doet meteen uitspraak.  Hij vindt dat Umur niet goed is omgegaan met de situatie, hij is gaan drammen, gaan aandringen. Stelselmatig inbreuk maken  op de persoonlijke levenssfeer van Christa.  Belaging en stalking is strafbaar.  Het slachtoffer voelt zich machteloos en is voortdurend bang.

De rechter vind dat hij naar De  Waag moet, en leren tot 10 te tellen.  Want dit is een geweldsdelict. Umur krijgt een werkstraf van 40 uur en 17 dagen gevangenisstraf waarvan 14 voorwaardelijk.  De andere  3 dagen heeft hij op het politiebureau  gezeten.  Met een proeftijd van 2 jaar.

Advertenties