Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

latex

Ricky (23) en Valerio (21) worden verdacht van diefstal met geweld en openlijke geweldpleging.  Ze hebben in Den Haag ingebroken in het huis van meneer Hoek.

Meneer Hoek was net de deur uit en merkte iets verdachts, hij liep terug naar huis en zag daar twee inbrekers met een big shopper tas. Hij zag dat er in zijn huis was ingebroken en pakte de tas uit de handen van één van de jongens en zette die in de hal. Zo ontstond er een gevecht en de twee jongens gooiden met stenen.  De politie is gebeld en de jongens zijn ter plekke aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Ricky had een horloge in zijn zak, eerst vertelde hij aan de agent dat die van hem zelf was, dat hij die even af had gedaan.  Valerio had 3,8 gram cocaïne bij zich. Een getuige haalde witte latex handschoenen uit een fietsmandje, deze droegen de jongemannen tijdens de inbraak en hadden het na de inbraak daar ingegooid. Beide zeggen bij het verhoor op het bureau dat ze niets van de inbraak weten.

Er zijn veel getuigenverklaringen en camerabeelden. Daar waren de jongemannen duidelijk op te zien, ook de worsteling met meneer Hoek en het stenen gooien.

Beide jongemannen zwijgen tijdens de zitting en geven geen antwoord als de rechter iets vraagt.

De officier van justitie vraagt aan beide of ze vinden dat ze onterecht bij de zitting zitten, beide knikken ja.

Beide jongemannen hebben een strafblad, Valerio is eerder veroordeeld voor diefstal en inbraak, hij heeft eerder een gevangenisstraf gekregen en hij is bij de kinderrechter geweest en heeft een werkstraf gehad. Ricky  heeft vals geld gebruikt,  hij moest voorkomen voor een vermogens delict en voor geweld, hij heeft een werkstraf gehad en is voorgekomen bij de kinderrechter. Hij heeft nog 2 maanden gevangenisstraf open staan.

Ricky zegt dat hij nu pas voor het eerst hoort dat hij nog 2 maanden gevangenisstraf open heeft staan.  De rechter vraagt zich af of hij zijn post wel door leest.

De officier van justitie vindt de woninginbraak bewezen, het staat op camera en er zijn braaksporen en ze zijn ter plekke aangehouden en er zijn veel getuigen en ze hadden de gestolen goederen bij zich. De openlijke geweldpleging vindt hij ook bewezen, het is duidelijk te zien op de camerabeelden.  Het in het in bezit hebben van de cocaïne is ook bewezen, de politie had het bij Valerio gevonden.  De officier van justitie eist 5 maanden gevangenisstraf voor allebei, plus 2 maanden extra voor Ricky, die hij nog open had staan.  Omdat hij in zijn proeftijd wederom in de fout is gegaan.

De advocaten vinden het bijzonder dat meneer Hoek het alarm in zijn huis niet aan had staan en zij denken dat de inbraak in scene is gezet en dat zij elkaar kennen.  De advocaten willen vrijspraak voor de inbraak. Meneer Hoek had gezegd dat Valerio een steen gooide maar op de camera was dat Ricky. Zij willen ook vrijspraak voor de openlijke geweldpleging.

De rechter is het daar niet mee eens.  De jongens hebben de kans gekregen zichzelf te verdedigen, zij hebben niet vertelt dat zij in opdracht van meneer Hoek hebben ingebroken.

De advocaten vertellen dat iemand anders dan de politie de latex handschoenen uit het fietsmandje heeft  gehaald en die persoon het er waarschijnlijk ook in heeft gestopt.  De rechter zegt dat ze zich dat niet kan voorstellen.

Ze vertellen ook dat meneer Hoek liegt, eerst zei hij dat hij naar de sportschool ging, bij een ander verhoor zei hij dat hij naar de stad ging.  Meneer Hoek is niet bij alle verhoren geweest. Dat vinden de advocaten vreemd. Hij is slachtoffer  en het is belangrijk dat hij komt.

De advocaten vinden de straffen te zwaar, zij pleiten voor een werkstraf.

Valerio en Ricky vinden dat zij niets te maken hebben met de diefstal en geweld, zij weten nergens van, Valerio wil nog wel tegen de rechter zeggen dat hij een gebroken pols heeft overgehouden van de worsteling met meneer Hoek.

De rechter vindt de inbraak met geweld bewezen, er is braakschade en er zijn goederen aangetroffen. Ricky had het horloge van meneer Hoek bij zich en Valerio cocaïne. De openlijke geweldpleging vindt de rechter ook bewezen,  het staat op camera. De latex handschoenen zijn door het NFI onderzocht en ook een feit dat zij die hebben gedragen.

Valerio krijgt 5 maanden gevangenisstraf en Ricky 4 maanden plus 2 maanden die hij nog heeft staan.

Advertenties