Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

justitie50

 

 

Jimmy wordt verdacht van verduistering van 10 Black Berry telefoons, 4 Ipads, een notebook van Siemens, een laptop,  een Apple toetsenbord en diverse snoertjes.

Jimmy (24 jaar en geboren in Angola) liep stage bij het CBS als ICT’er in het magazijn en bij de servicedesk.  Hij begon daar in oktober 2011.

Het CBS had geïnventariseerd op 2 januari 2012 en op 29 maart 2012. Bij de inventarisatie misten zij de spullen en het CBS huurde een recherchebureau in en na onderzoek bleek Jimmy verdacht. Op 1 april deed het bedrijf aangifte en Jimmy moest mee naar het politiebureau voor verhoor.  Jimmy ontkende maar bij huiszoeking vond de politie diverse spullen.  De laptop wilde hij zelf houden, ‘makkelijk voor school’,  zei hij. De telefoons, op 1 na, had hij al verkocht, die hield hij voor zichzelf. Zoals hij tegen de politie zei dat hij deze heeft gekregen van het CBS. Maar de telefoon was genummerd en als gestolen opgegeven. Jimmy zegt dat hij er onderuit wilde komen, maar het lukte niet.  Dus gaf hij toe dat hij deze ook had gestolen.   Met de verkoop heeft hij 3000 euro verdiend. De waarde van de gestolen spullen was ca 10.000 euro.

De rechter vraagt aan Jimmy waarom hij dat heeft gedaan. Jimmy zegt dat hij in een moeilijke situatie zit en geld nodig had om boetes te betalen.  Anders zou hij naar de gevangenis moeten en dat wil hij niet, hij wil zijn school afmaken.  En dat hij nooit eerder heeft gestolen.  Hij voelde zich gedwongen om te stelen. En de spullen door te verkopen. Daar heeft hij de boetes mee betaald.  Hij zegt een paar keer dat hij spijt heeft en het nooit meer zal doen.  Hij wil een goede toekomst.  Als normale burger en niet als crimineel.

De rechter leest zijn strafblad voor, Jimmy is eerder veroordeeld voor mishandeling in 2010. Met een proeftijd van 2 jaar. Hij ‘liep’ dus nog in zijn proeftijd tijdens de diefstal.  Hij heeft toen een taakstraf gekregen en afgemaakt.  Van de proeftijd wist hij niks.  Verder heeft hij veel verkeersboetes gekregen, onder andere voor onverzekerd rijden.

Na zijn aanhouding is Jimmy niet meer naar school gegaan. Toen hij werd aangehouden voor de diefstal zag de politie dat hij nog veel openstaande boetes had staan en Jimmy mocht 3 maanden de gevangenis in.  Dat was te lang om nog terug naar school te mogen.  Nu is Jimmy werkloos en hij zoekt werk.  Ook is hij zijn woning kwijt en woont hij bij zijn moeder.

De officier van justitie vindt gedwongen diefstal maar vreemd. Ze zegt dat hij beter de boetes had moeten voorkomen.  Ze is ook bang voor herhaling.  Ze eist 80 uur werkstraf, 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een proeftijd van 2 jaar.

De advocaat zegt dat er wel meer mensen in het magazijn konden komen en dat misschien iemand anders de spullen heeft gestolen. Maar Jimmy had al gezegd dat hij alles zelf op 1 dag had meegenomen.

De rechter zegt dat de verdachte altijd het laatste woord heeft, of Jimmy nog iets wil zeggen. Jimmy zegt dat hij door de politie is mishandeld.  De rechter vindt niks terug in het dossier.  Wel dat hij tijdens het verhoor van de politie zei dat hij onschuldig is en weg wilde lopen.

De rechter vindt verduistering van de spullen bewezen, Jimmy krijgt 80 uur taakstraf , 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.

Advertenties