Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

rechtbank90

Amir ’s moeder keek uit het raam van haar woning en ziet dat haar 2 dochters en zoon door de politie worden gearresteerd, ze liggen geboeid en gepepperd op de grond. Amir ziet het ook en rent op blote voeten naar buiten en springt op de rug van agent Simon om, zoals hij het zelf zegt, verhaal te halen.  Agent Bert ziet het en haalt Amir van Simon af. Amir slaat om zich heen en de motoragent bemoeit zich ermee, volgens Amir wordt hij door de motoragent geknuppeld, agent Bert spuit pepperspray  en duwt Amir , met de vlakke hand tegen zijn hoofd, naar de grond om hem te boeien. Buurvrouw Federica ziet het ook, ze rent terug haar huis in, ze pakt haar telefoon en begint te filmen.  De advocaat gebruikt het stukje film als bewijs.

Bert en Federica worden als getuige opgeroepen.

De advocaat laat het filmpje zien, daar is op te zien dat Bert met zijn vlakke hand tegen Amir zijn hoofd duwt. Bert zegt dat hij dit moet doen om iemand onder controle te houden. Dat zij daar speciale technieken voor hebben. De officier van justitie is het daar mee eens.  De advocaat is het daar niet mee eens.  Er lag glas op de grond en Amir zijn gezicht lag daardoor open.

Federica vertelt dat zij had afgesproken met de zusjes van Amir.  Ze zag dat Amir geknuppeld werd en dat Bert hem in een nekklem had en dat Amir paars werd.  En dat er 80 tot 100 man om hun heen stond.  En dat Amir helemaal geen agent heeft aangevallen.  Ze hoorde hem gillend het portiek afrennen.

Amir  (23) zegt dat zijn zusjes nooit iets doen, ze komen niet eens buiten.  En dat hij schrok toen hij ze buiten op de grond geboeid en gepepperd zag liggen.

De rechter kijkt naar Amir’s verleden,  hij heeft een gevangenisstraf gekregen van 15 maanden, hij wacht nog op hoger beroep. In 2008 is hij gearresteerd voor heling, daar heeft hij een taakstraf voor gekregen.  Diverse keren is hij bij de kinderrechter geweest. En tijdens deze arrestatie liep hij nog in zijn proeftijd wegens mishandeling.

De officier van justitie vindt de feiten bewezen,  Amir heeft 3 agenten vast gepakt en aangevallen.  De agenten hadden nog gezegd dat hij weg moest gaan maar dat deed hij niet.  Ze hadden ook gewaarschuwd dat ze hem zouden pepperen.  De officier zegt dat hij zich er niet mee moest bemoeien.  Je mag de politie tijdens hun werk niet belemmeren en dat heeft Amir gedaan.  Ze eist 2 weken gevangenisstraf en 1 week voorwaardelijk.  De benadeelde partij eist 366,56 euro.

De advocaat zegt dat Federica heeft gezien dat Amir niks deed.  Amir verdedigde zich alleen maar. Hij laat een foto zien van een been met een rode striem. De motoragent had hem geknuppeld en agent Bert zat boven op Amir.

De advocaat leest een stukje uit het wetboek voor, dat geweld door de politie alleen gebruikt mag worden als het strikt noodzakelijk is.  En dat vond hij niet  het geval.  Dat de politie helemaal los ging op Amir.  Dat het disproportioneel is.

De rechter vindt het niet disproportioneel.  Hij vindt het bewezen dat Amir de agenten heeft geslagen en aangevallen.  Hij had zich er niet mee moeten bemoeien.  Amir krijgt  30 uur werkstraf, als hij dat niet doet moet hij 15 dagen naar de gevangenis en 14 uur werkstraf erbij omdat hij nog in zijn  proeftijd zat toen dit gebeurde. De vordering van 366, 56 euro wordt afgewezen, daarvoor kunnen ze naar de civiele rechter.

Advertenties