Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

J.J.  (19) wordt verdacht van het bedreigen met de dood  van een docent en studenten op 20 april 2013, op het  internetforum http://www.4chan.org met de woorden: ‘Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can’.  ‘It will be on the news tomorrow’. ‘ It’s a school in a Dutch city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender’. ‘I will be carrying a note with me when I go into school which will explain why I did it’. ‘If the message of the note will not be publiced, a friend of mine with the post here on 4chan a day later’. ‘Oh, and i’m using a proxy  , the policeis not gonna find me before tomorrow’.’Godverdomme, ok doe het wel maandag dan’.’ Kanker homos.’

Er zijn 2 advocaten, veel publiciteit van de media en camera’s. De advocaat laat weten dat hij de zitting liever achter gesloten deuren heeft ivm de privacy en leeftijd van J.J.  Hij lijdt namelijk zichtbaar door de publiciteit. De officier van justitie ziet geen redenen, J.J. is nu 19 en was 18 en dus meerderjarig. ‘Meneer weet zich prima te redden’,  zegt ze.  De rechters gaan overleggen en na 10 minuten wordt beslist dat de zitting blijft zoals het is.

Er worden 2 getuigen opgeroepen.  Meneer E. werkt voor een juridisch technisch ICT bedrijf.  Zijn werk bestaat uit auteursrechten, schendingen enz.  Hij legt uit hoe ze aan het IP adres zijn gekomen van de laptop van J.J. En hoe een proxy werkt.  Hij vertelt ook dat de internetpagina 4chan het afvoergootje van internet is, mensen posten berichten om te choqueren met als doel reacties uit te lokken en het staat vol smakeloze plaatjes.

Meneer J. werkt bij de politie, hij is inspecteur van de politie en is forensisch digitaal expert.  Hij heeft onderzoek gedaan aan de router en proxy en de herkomst van het IP adres.

De politie kwam het dreigbericht op het spoor en is onderzoek gaan doen.  Door digitaal onderzoek zijn ze aan het IP adres gekomen. Het IP adres behoorde aan een backpackers hostel in Costa Rica.

J.J. zegt dat hij het niet heeft geschreven. Hij was in de hostel in gesprek met een Amerikaans-Canadese jongen, die wilde zijn laptop lenen. J.J. dacht voor email en keek niet mee over zijn schouder. Toen hij 10 minuten later zijn laptop terug kreeg zag hij het dreigement en zei dat hij het er af moest halen. De jongen zei: ‘Maak je geen zorgen’.  J.J. weet dat een bericht na 10 minuten verdwijnt als er geen reactie opkomt.

Daarna heeft hij er wel de Nederlandse tekst onder gezet, tegen de rechter zegt hij dat hij daarvan spijt heeft.

De rechters hebben een uitdraai van de zoekgeschiedenis van de laptop. Daarop staat dat er in google maps is gezocht naar Leiden, met een ‘bolletje’ van de positie. De rechter vraagt zich af waarom de Amerikaanse jongen dat heeft gegoogled.  Dat een Amerikaan Leiden kent is wel bijzonder.  J.J. heeft er geen verklaring voor.  Er is ook gezocht naar plaatjes van Colt Defender en naar de vertaling op google translate van het woord intelligentie van Nederlands naar Engels met enkele pogingen met andere letters. De rechter vraagt zich af waarom en Amerikaan op die manier zoekt van een Nederlands woord naar een Engels woord.  En waarom de Amerikaan de tekst ‘I shoot my Dutch teacher’ heeft gepost.  J.J. zegt dat hij met die jongen niet over school heeft gesproken.  In de zoekgeschiedenis stond ook: ’how to delete 4chan’.

De rechter vraagt ook waarom hij de 2e  (Nederlandse) tekst erbij heeft gezet. J.J. zegt om het geloofwaardiger te maken.  Om te choqueren. En reacties uit te lokken.

J.J. had al gauw door dat het uit de hand was gelopen.  Hij wiste zijn zoekgeschiedenis, hij was bang voor wat er nu zou gebeuren, dat hij bij de rechter moet verschijnen.

Daarna is hij in Costa Rica de bergen in gegaan en heeft 2 dagen zijn laptop niet gebruikt. Zijn baas belde hem dat hij was ontslagen. De school heeft maatregelen genomen, deze was 2 dagen gesloten en extra beveiligd.  Vrienden van J.J. en de directeur van school hebben bij de politie een verklaring afgelegd. De burgemeester van Leiden heeft aangifte gedaan van bedreiging.  J.J. is op Schiphol aangehouden door de politie.

J.J. is door een psycholoog onderzocht, hij  heeft een grote behoefte aan vrijheid en is op zichzelf. Er is geen persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. De psycholoog zegt dat hij naïef is en goed van vertrouwen. Hij kon zich ook goed redden in Costa Rica.  De psycholoog adviseert een werkstraf, de reclassering staat daar achter.

J.J. heeft HAVO 4 niet afgemaakt,hij zou blijven zitten en moest in eerste instantie van school, toen school zei dat hij kon blijven wilde hij niet meer en had een baan gevonden.

Eerder  had hij al eens op twitter de politie bedreigd dat hij het bureau zou opblazen.

J.J. zegt dat hij spijt heeft en geen baan kan vinden, als je zijn naam googled zie je meteen wat hij heeft gedaan.

Uitspraak: De rechter is ervan overtuigd dat de Amerikaan het eerste deel van de bedreiging op 4chan.org heeft gepost en J.J. het 2e, Nederlandse, deel. De Amerikaan is mededader. De rechtbank vindt de woorden bedreigend, bewezen en een misdrijf tegen het leven. De psycholoog acht de kans op herhaling klein. J.J. krijgt een onvoorwaardelijke werkstraf van 150 uur, als hij dat niet doet moet hij 75 dagen de gevangenis in.

Advertenties