Tags

, , , , , , , , , , ,

justitie50

De rechter noemde het uitzichtloos. 1000 maanden lang terug betalen aan de gemeente Delft omdat er gefraudeerd is met de bijstandsuitkering.

Bïrgül en haar (mogelijk inmiddels) ex-man Osman woonden samen. Beide hebben een uitkering van de Sociale dienst.  Tussen oktober 2006 en maart 2012 woonden ze in één huis met hun kinderen, een meisje, inmiddels 17, en een jongen met ADHD. Ze hebben beide niet  de juiste gegevens ingevuld voor een uitkering waardoor ze meer geld kregen dan ze hoorden te krijgen.

Eigenlijk moesten ze samen bij de rechter voorkomen.  De advocaat van Osman vertelde dat hij het dossier met 740 pagina’s pas gisteren heeft gekregen en dat het wel veel is om dat in een korte tijd te bestuderen.  Hij vraagt om aanhouding. De officier van Justitie is het er mee eens, de rechter ook en de zaak wordt aangehouden.  De zaak van Bïrgül wordt wel behandelt.  Osman en zijn advocaat vertrekken, de tolk die eigenlijk voor Osman kwam mag blijven, Bïrgül wil hem wel gebruiken.

Bïrgül zegt dat ze niet samenwoonden, dat Osman alleen maar voor de kinderen kwam.  Maar er is een anonieme melding gedaan en de gemeente Delft heeft onderzoek gedaan. Osman en Bïrgül staan beide op hetzelfde adres ingeschreven.  En ze zijn getrouwd. En er is een buurtonderzoek geweest. En ze zijn gehoord door de recherche.

De rechter zegt dat er in  5,5 jaar voor 100.000 euro is gefraudeerd.  Bïrgül zegt dat ze aan terugbetalen is.  De rechter rekent hardop en zegt dat het op wel 1000 maanden komt voor het terug betaald is. Een uitzichtloze situatie.

Het is niet de eerste keer dat ze het doet, dit is al de 3e keer.  In 2006 heeft Bïrgül een werkstraf van 40 uur gekregen, in 2007 kreeg ze een cheque van het UWV die ze kon verzilveren, ze kreeg 200 euro teveel. Toen is er gratie verleend.

De officier van Justitie vindt het wettig en overtuigend bewezen, het is diefstal van gemeentegeld en ze was al gewaarschuwd.  En het is een enorm bedrag. Volgens de richtlijnen moet Birgül 8 maanden de gevangenis in.  Maar ze heeft zorg voor haar kinderen, haar dochter is gisteren geopereerd, haar zoon heeft ADHD.  Bïrgül krijgt een laatste kans, de officier eist 240 uur werkstraf, als ze dat niet doet moet ze 120 dagen de gevangenis in. Met een voorwaardelijke gevangenisstraf  van  6 maanden en een proeftijd van 2 jaar.

De rechter is het met de officier eens, hij vindt de fraude bewezen, Bïrgül krijgt 240 uur werkstraf, 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.

Advertenties