Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

nutrilon1

Said (23), Elaid (19), Fouad (21), en Jaafar(21) worden verdacht van diefstal van 14 pakken Nutrilon, blikjes RedBull, heling en diefstal van een Peugeot op 16 en 18 oktober 2013. Said en zijn neef Jaafar komen zelf naar de rechtbank, Elaid en  Fouad zitten nog in voorarrest en worden gebracht door de politie.  De zitting begin een half uur later zonder Fouad, hij komt als de zitting een kwartier bezig is.

De kassamedewerkster van de Jumbo in de Anemoonstraat ziet twee mannen die pakken Nutrilon overhevelen van het winkelmandje  naar een sporttas. Een andere jongen rekent bij de kassa af en de twee jongens met de sporttas verlaten de winkel zonder te betalen. Jumbo doet aangifte. Een getuige ziet dat ze hun sporttas vullen met Nutrilon.

Bij de Albert Heijn aan de Apeldoornselaan en in de Weimarstraat doen ze hetzelfde, ze vullen hun sporttas met Nutrilon en verlaten de winkel zonder betalen.  Vanuit de Albert Heijn in de Weimarstraat lopen ze nog even naar de Etos aan de overkant en verlaten de winkel met Nutrilon zonder te betalen.  Said wacht in de auto op de Beeklaan om snel weg te kunnen rijden. Alle winkels doen aangifte en hebben camerabeelden.

De politie bekijkt de camerabeelden en ziet dat het dezelfde jongens zijn als bij de Jumbo, enkele dagen later worden ze aangehouden.  Jaafar is boos en uit zijn woede tegen de rechter. De politie heeft hem thuis opgezocht, zijn moeder vertelde dat hij werkt en zich komt melden op het bureau als hij thuis is. De politie kon niet wachten en arresteerde hem op zijn werk.  Hij roept in de zaal dat ‘jullie’ dat niet hadden moeten doen.  En herhaalt het nog een paar keer. De rechter heeft hier geen zin in en  zegt dat hij nú in de rechtszaal zit.

De politie heeft telefoons en de  TomTom in beslag genomen en uitgelezen, daarin stonden meer adressen van winkels die Nutrilon verkopen.  In de auto lagen ook briefjes met adressen van winkels.

De rechter laat de verdachten aan het woord. Jaafar wil niks zeggen. Hij blijft bij zijn verklaring dat hij dronken was,  dat hij met drie anderen Nutrilon hebben gestolen maar hij weet niet meer wie het zijn, hij kent de namen niet. Ze konden er geld mee verdienen door het te verkopen aan Chinezen. En dat het Elaid zijn idee was.

Said ontkent alle betrokkenheid. Hij zat in de auto op de Beeklaan, hij had geen idee wat de anderen gingen doen. Hij bracht ze alleen maar.

Elaid blijft ook bij zijn verklaring. De pakken Nutrilon in de auto zijn van een vriend die op vakantie ging. Hij weet niets van een diefstal.

Fouad zegt ook dat hij niks heeft gestolen. Hij zegt dat hij niet op de camerabeelden staat.  Zijn jas is terug gevonden in de Peugeot met een acceptgirokaart met zijn naam erop. Fouad zegt dat hij zijn jas kwijt is geraakt in een discotheek in Amsterdam. Verder wil hij niks zeggen.

Op het bureau vertellen ze dat ze de bonnen hebben van de pakken Nutrilon, Said haalt de bonnen op. Na onderzoek hebben de bonnen niets te maken met Nutrilon, verkeerde datum, andere winkels en andere producten.

De Jumbo wil de pakken vergoed zien. De jongens worden boos omdat er 5 pakken in de winkel achter zijn gebleven, die willen ze niet betalen.

De rechter bespreekt de persoonlijke omstandigheden.  Said heeft meerdere veroordelingen op zijn naam staan,  boetes, gevangenisstraf,  jeugdreclassering en vermogensdelicten.  Hij woont bij zijn broer en zijn vrouw en hij heeft een studieschuld van 1000 euro. Hij wil zijn leven beteren maar hij blijft met de verkeerde mensen omgaan.  Voor dit delict heeft hij 12 dagen vast gezeten.

Elaid heeft diefstal met geweld, vermogensdelicten  en heling op zijn naam staan, hij heeft een gevangenisstraf gehad, een werkstraf en een enkelband. Hij heeft een CoVa training via de reclassering gedaan, maar het heeft niet geholpen.  De reclassering heeft hem advies gegeven met een psychiater te praten. Hij kan niet op het rechte pad blijven. Inmiddels zit hij 87 dagen in voorarrest.

Als de rechter de persoonlijke omstandigheden van Fouad wil bespreken, geeft zijn advocaat een formuliertje aan de rechter, zij leest het op, een zwangerschapsverklaring van de vriendin van Fouad, op 30 maart verwachten zij hun kindje. Fouad leest van een briefje af dat een kindje een doel in zijn leven is.  Dat hij het rechte pad op wil.  En goed voorbeeld zijn kindje wil zijn. Zodra hij vrijkomt krijgt hij een daklozenuitkering. Zijn vriendin woont nog bij haar ouders.  Fouad heeft diverse delicten op zijn naam staan, winkeldiefstal,heling en diefstal met geweld, hij heeft een gevangenisstraf gehad en jeugddetentie, hij zit nu 88 dagen in voorarrest.

Het verleden van Jaafar bestaat uit diefstal, straatroof, jeugddetentie, kinderrechter en werkstraf.  Hij heeft nu een WW uitkering. Zijn moeder vertrouwde het niet toen hij met de andere drie jongens had afgesproken, ze wilde niet dat hij mee zou gaan. Hij zegt dat het dom is geweest en dat hij nog een trauma heeft van een politie inval in zijn huis in 2009. De reclassering adviseert een CoVa training. Jaafar wil niet meewerken, hij heeft al zoveel trainingen gedaan.  Hij wil ook geen schadevergoeding betalen en zegt dat hij niets te maken heeft met de diefstal.  Hij heeft wel spijt dat hij het heeft gedaan. Dat hij een meeloper is, om erbij te horen.

De officier van justitie vindt de diefstallen bewezen. Er zijn camerabeelden en getuigenverklaringen.  De heling en diefstal van de auto kunnen niet bewezen worden en hij  vraagt om vrijspraak.  Hij eist straffen van 3 maanden en 100 uur werkstraf.

De advocaat van Said  vindt de camerabeelden onduidelijk, hij lijkt er niet op.  Said  was er niet bij, hij heeft ze alleen maar afgezet.  Hij heeft alleen maar de bonnetjes naar het bureau gebracht. Ze vindt hem niet medeplichtig.  Ze eist vrijspraak.

De advocaat van Elaid vindt dat de politie ze iets aan wil smeren bij het bekijken van de camerabeelden. Mensen lijken op elkaar. Zelfs hij herkent zijn cliënt niet op de foto. Hij ziet geen bewijs en er zijn ook geen vingerafdrukken.  Hij eist ook vrijspraak voor zijn cliënt.

De advocaat van Fouad vindt de diefstal niet bewezen. Hij eist onmiddellijke vrijlating van zijn cliënt. Er is geen reen om hem vast te houden en hij is gemotiveerd om vader te zijn. Hij eist ook vrijspraak.

De advocaat van Jaafar zegt dat zijn cliënt niet bij de diefstallen aanwezig was en dat Jaafar boos is dat hij op zijn werk is aangehouden.  Hij eist ook vrijspraak.

De officier van justitie zegt dat ze allemaal zijn aangehouden met in het bezit van Nutrilon. En dat bij het verhoor op het bureau hebben verteld dat ze het wilden verkopen aan Chinezen.

De politierechter doet meteen uitspraak. Ze vindt de diefstallen bewezen, er zijn getuigenverklaringen en camerabeelden en ze zijn eerder samen aangehouden.  Heling en diefstal van de auto is niet bewezen. Said en Jaafar waren betrokken bij twee diefstallen en krijgen beide 100 uur werkstraf. Elaid en Fouad waren betrokken bij drie diefstallen en krijgen beide een gevangenisstraf van de tijd dat ze in voorarrest zitten.  Said, Elaid en Fouad moeten ieder 50 euro aan de Jumbo terug betalen.

Advertenties