Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Facebooklogo9

Roshad (23, geboren in Irak, woont 6 jaar als asielzoeker in Nederland) wordt verdacht van heling, belaging, chantage, smaadschrift, bedreiging met de dood  en afgifte van geld van zijn ex-vriendin Carlijn. Tussen 1 november 2013 en 28 december 2013 heeft hij haar 2000 keer gebeld en ge-sms’t. Hij heeft haar bedreigd met de woorden:’Ik maak je dood’, ‘wat ben je aan het doen?’,  ‘ben je nog boos?’, ‘ik bel je moeder’,  ‘je moet nu naar je broer komen met het geld’,  ‘ik neuk je moeder’ en ‘kankerhoer’, ‘kijk maar op facebook  als je niet betaalt’, ‘beter geef me het geld vandaag’. Hij heeft  haar gedwongen tot afgifte van 2000 euro, anders zal hij naaktfoto’s en naaktfilmpjes van haar op facebook zetten. Roshad wordt ook verdacht van het heling van een laptop, een Apple Macbook Pro op 10 april 2012. Hij zit gedetineerd en wordt gebracht door de politie en er is een tolk aanwezig.

De rechter begint met de gestolen laptop. Zoals de rechter zegt: er zit een undercover systeem op. De camera in de laptop heeft foto’s gemaakt van diegene die de laptop heeft gebruikt. Op de foto’s staan Roshad en een vriend van hem, Rafid. Roshad zegt dat Rafid op straat, bij een auto, de laptop kocht van een Hollandse blonde man met blauwe ogen. Roshad heeft Rafid 120 euro gegeven voor de laptop. Dat het gestolen was, weet hij niets van. De rechter zegt dat 120 euro wel ver onder de prijs is, de echte waarde is 1749 euro. Roshad weet niets van prijzen.

Carlijn heeft een aantal keer aangifte gedaan tegen Roshad. Het gebeurde zelfs dat Roshad 3x  belde toen zij aangifte deed op het bureau. Ze zette haar telefoon op de luidspreker zodat de politie mee kon luisteren. Hij vroeg haar waar het geld was. Hij zei een paar keer kankerhoer. En andere dreigende taal. Roshad gebruikte 2 verschillende telefoons en telefoonnummers.

Zonder haar toestemming heeft hij naaktfoto’s en naaktfilmpjes van haar op facebook gezet. Roshad heeft een 2e facebook account, hij stuurde zijn vriend Yussef een persoonlijk berichtje waarin hij mededeelde dat daar de naaktfilmpjes op staan van Carlijn. Yussef is inmiddels veroordeeld voor medeplegen.

De rechter zegt dat  Roshad niet eens wist dat hun relatie al over was. Roshad denkt nog steeds dat het aan is, ook al weet hij uit het dossier dat ze al een andere vriend heeft.

De rechter kijkt naar de persoonlijke omstandigheden, hij heeft een blanco strafblad, hij woont tijdelijk in een kerk, hij heeft nog steeds geen woning en de IND weigert een verblijfsvergunning.

De officier van justitie vind de feiten bewezen.  De mobiele telefoon van Roshad is in beslag genomen, daar staan  de smsjes in die hij naar Carlijn stuurde. De politie heeft de facebook applicatie geopend en zag dat dat het account van Roshad is. De politie zag daarin ook de verzonden bedreigende privéberichten naar Carlijn.  De officier zegt dat hij Carlijn vrees aanjaagde en dat het een ernstige zaak is. Roshad heeft de goede naam van Carlijn aangetast.

Omdat Roshad een vreemdelingenstatus heeft mag hij geen werkstraf doen, daarom eist ze 6 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een contactverbod met Carlijn en haar familie.

De advocaat is het er niet mee eens. Hij zegt dat er geen bewijs is van de bedreigingen. En dat Roshad zijn telefoon met simkaart sinds de zomer van 2013 kwijt is.  En de telefoon staat niet op naam.  En dat de bedreigende smsjes niet van hem afkomstig zijn.  En dat Carlijn het maar zegt.  En Roshad weet niet eens hoe een facebook applicatie werkt en dat hij analfabeet is. De advocaat denkt dat iemand anders de filmpjes en foto’s heeft geplaatst. En dat zijn cliënt niet eens weet waar de foto’s vandaan komen.  Hij heeft ook niks met de gestolen laptop te maken. En dat er geen bewijs voor de diefstal. De advocaat wil vrijspraak.

Roshad heeft het laatste woord voor de politierechter uitspraak doet. Hij zegt dat hij 6 jaar in Nederland woont, nog nooit een boete heeft gekregen en dat hij niet kan lezen en schrijven.

De rechter doet uitspraak.  Hij vindt de heling van de laptop bewezen, hij kon weten dat het gestolen was.  De belaging, chantage, bedreiging en smaadschrift vindt hij bewezen.  Hij vindt het ernstige feiten.  Hij wilde eigenlijk een hogere straf dan dat de officier eist maar hij wil daar niet boven gaan. Roshad krijgt  6 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een contactverbod met Carlijn.

Advertenties