Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 oktober 2013. Raman vraagt aan Rakesh of hij zijn auto wil verkopen. Rakesh doet dat. Hij gaat met Mohan naar Emmen en verkoopt daar de auto en samen rijden ze terug naar Den Haag. Raman komt zijn geld halen en ze spreken af bij Rakesh thuis. Rakesh overhandigt geen 19.000 euro maar 17.500 euro. Contant. Rakesh zegt nog tegen Raman dat hij op moet passen met zoveel geld op straat, het is gevaarlijk buiten. En hij laat Raman een stroomstootwapen zien. Mohan ziet het stroomstootwapen en hoort Rakesh vertellen dat het gevaarlijk is buiten, met zoveel geld.

 
Raman gaat met de brommer naar huis en bij het portiek van zijn woning wordt hij overvallen door 2 Hindoestaanse jongens. Ze drukken een pistool op zijn borst en roepen: ‘ Geef me je geld’. Er wordt in de binnenzak van Ramans jas gegrepen naar de envelop met 17.500 euro. Het geld viel eruit, Raman kon het nog bij elkaar rapen. Alles bij elkaar mist Raman 800 euro en doet aangifte van diefstal met geweld.

 
Vandaag zitten Mohan en Ashok in het verdachtenbankje. Raman is er ook. Hij zit op de tribune. Mohan wordt verdacht van informatie verschaffen aan de overvaller, hij wist mogelijk dat Raman met 17.500 euro de straat op zou gaan en heeft hij tegen Rakesh gezegd dat hij Raman wel wilde overvallen. Ashok wordt verdacht van de overval met wapen en geweld.

 
De politie heeft onderzoek gedaan en de telefoons getapt, er waren gesprekken tussen Mohan en Ashok vóór de overal. Mohan zegt dat hij die middag zijn telefoon is kwijtgeraakt. Ashok zegt dat zijn telefoon die dag is gestolen. Beide ontkennen dat ze elkaar telefonisch hebben gesproken.

 
Ashok zegt dat hij daar niet in de buurt was, hij was bij zijn vriendin, hij haalde eten en zijn vriendin vertelde dat ze zwanger is.

 
De politie heeft vingerafdrukken van Ashok op de envelop gevonden. Ashok zegt dat hij in de bouw werkt en overal vingerafdrukken achter laat. Bij de bank, in de auto, overal. Ashok is boos, er is een inval gedaan in het huis van zijn ouders maar ook van zijn vriendin. Hij heeft een goede baan en met 3 maanden werken verdient hij dat geld ook wel. Hij is onschuldig. Inmiddels is zijn zoon geboren, hij mocht er niet bij aanwezig zijn. Hij is in februari geboren en Ashok heeft hem nog maar 2x slapend gezien, hij heeft hem niet eens vastgehouden. Hij vindt het rechtssysteem in Nederland niet goed en wil naar het buitenland vertrekken. En verder kent hij Raman niet eens.

 
Mohan zegt dat de recherche aan tunnelvisie lijdt. ‘Ze zien alleen mij en alles om mij heen’. ‘Ze doen geen goed onderzoek’. De rechter vraagt waarom Rakesh dan Mohan als alibi gebruikt. Mohan zegt: ‘Ik ben half Marokkaans, ik ben een beetje dom’.

 
In de telefoontaps praten Mohan en Ashok over geld. De rechter leest een stukje voor, ze vraagt waar het over gaat. Mohan zegt dat het gaat over een onbetaalde rekening in het café. Verder niets.

 
Raman wil zijn geld terug, hij wil de 800 euro en de 1500 euro van de auto. Raman heeft nu slapeloze nachten. Hij kijkt constant om zich heen en hij is bang geworden.

 
De rechter bespreekt de persoonlijke omstandigheden van Mohan. Een dossier van 5 pagina’s. Woninginbraak met Ashok. Reclasseringstoezicht. Werkstraf. Kinderrechter. Hij heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Hij is in zijn jeugd uit huis geplaatst. Hij woont nu bij zijn stiefvader. Hij heeft geen werk maar een uitkering. De reclassering zegt dat hij met verkeerde vrienden omgaat.

 
De persoonlijke omstandigheden van Ashok bestaat uit een dossier van 9 pagina’s. Er loopt nog een zaak met een eis van 6 weken gevangenisstraf. Hij is opgepakt voor straatroof. Hij heeft 18 maanden in de gevangenis gezeten voor inbraak. Zelf zegt hij dat hij erin geluisd is. Verder nog verkeersfeiten en wapens en munitie. Hij woont bij zijn ouders.
Zowel Mohan als Ashok zitten nu gedetineerd sinds ze in oktober zijn opgepakt door de politie.

 
De Officier van Justitie vindt ze zaken bewezen. Hij kan niet bewijzen dat Mohan bij de overval was maar wel dat hij ze heeft voorzien van informatie. Hij eist 15 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De officier vindt het bewezen dat Ashok medeplichtig is aan de diefstal met geweld en eist 24 maanden gevangenisstraf.

 
De advocaat van Mohan zegt dat zijn cliënt ontkent aan medeplichtigheid. Hij wil vrijspraak omdat er gebrek aan bewijs is. De broer van Rakesh was namelijk ook op de hoogte van het geldbedrag. En Mohan wist niets van het geld. Hij had Raman wel bij Rakesh thuis gezien maar hij heeft geen transactie gezien. Mogelijk heeft Rakesh Raman bedonderd, want hij mist ook al 1500 euro. En de telefoontaps over 50 euro heeft niets te maken met de ten laste gelegde feiten.

 
De advocaat van Ashok vindt Ashok onschuldig. Eerst vertelt hij dat hij het sneu vindt dat Ashok niet eens bij de geboorte van zijn zoon mocht zijn. En dat hij zijn kindje nog niet heeft mogen vasthouden. De advocaat vraagt zich af of het wel allemaal zo is gegaan wat de aangever zegt. En de envelop is door meerdere vastgehouden, de verkoper van de auto, Rakesh en zijn broer. En Mohan en Ashok kennen het adres van Raman niet eens. Hij wil vrijspraak en schorsing van de voorlopige hechtenis zodat Ashok zijn kindje mag zien. En de 1500 euro kan hij niet linken aan zijn cliënt.

 
De rechter vraag wat Raman er van vindt. Raman wil zijn geld terug.

 
De rechter geeft het laatste woord aan beide verdachten. Mohan zegt dat hij dacht dat de officier een grapje maakte met de gevangenisstraf. Hij zegt dat hij er niks mee te maken heeft. Ashok zegt dat het onderzoek door de politie niet goed is gedaan. Nu is hij bang dat als hij echt zo lang de gevangenis in moet, hij het slechte pad op gaat.

 
De rechter geeft geen toestemming voor schorsing van de voorlopige hechtenis voor Ashok.

 
De uitspraak is 10 april 2014.

Advertenties