Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

rechtbank90Leonardo (23) wordt verdacht van mishandeling van zijn moeder, hij heeft haar geslagen en gestompt. Hij heeft ook zijn zus Nayan mishandeld, hij heeft tegen haar hoofd en lichaam geslagen en gestompt. En hij heeft zijn zus Samiya aan haar haren getrokken en in haar arm gebeten. Hij heeft een hete pan met eten naar één van hen gegooid. Hij heeft een vleesmes gepakt en er mee gezwaaid en stekende bewegingen gemaakt en gezegd: ‘Ik steek jullie neer’, ‘ik maak je af’.

 
Leonardo zegt dat het anders is gegaan. Dat zijn zussen tegen hem zijn.

 
Hij woont bij zijn vader. Hij moest iets ophalen bij zijn moeder thuis. Er ontstond een discussie met zijn moeder en ze begonnen te bekvechten en Leonardo wilde weggaan. Nayan duwde de voordeur dicht en zijn voet kwam er tussen. Toen ontstond er een discussie tussen hem en Nayan. En daarna begonnen ze elkaar te slaan. De vriend van Nayan kwam erbij en er kwam meer ruzie. Samiya kwam erbij en Leonardo trok aan haar haren en beet in haar arm. De vriend van Nayan en de vriend van Samiya pakten Leonardo en droegen hem naar de keuken. Hij wilde weggaan en zei: ‘Laat me met rust’. Zegt Leonardo bij de rechter.

 
Leonardo zegt dat het mes op het aanrecht lag. Dat hij het onbewust heeft gepakt. Dat het een momentopname is. Toen hij zich ervan bewust werd legde hij het mes weer terug. Zijn zussen zeggen dat hij er mee zwaaide en stekende bewegingen maakte. Leonardo zegt dat het niet waar is. En dat hij helemaal niet de woorden ‘ik maak je af’ heeft gezegd. Leonardo zegt dat ze hem van alles in de schoenen willen schuiven.

 
De politie heeft de beet in de arm van Samiya gezien en ook de bult van Nayan. Zijn moeder heeft aan de politie vertelt dat Leonardo Nayan heeft geslagen.

 
De politierechter bespreekt het verleden van Leonardo. Er staan nog twee voorwaardelijke straffen open ivm mishandeling. Leonardo heeft een flink dossier, waaronder diefstal, mishandeling en belediging van politie en hij heeft werkstraffen gehad. Die hij niet goed heeft gedaan. Hij is thuis opgegroeid met huiselijk geweld, hij heeft problemen met zijn moeder en zijn zussen. En hij is vader van twee kinderen van twee vrouwen. Ook daar was huiselijk geweld. Leonardo heeft een kort lontje. Hij zegt dat wat er in het verleden is gebeurd er nu niet bijgehaald hoeft te worden.

 
De rechter zegt dat Leonardo niet voor de eerste keer bij de rechter zit. Leonardo zegt dat hij zich de andere niet kan herinneren.

 
Er is een medewerker van de reclassering aanwezig. Hij zegt dat het wat beter gaat met Leonardo. Hij is nu onder behandeling en dit duurt nog tot 2015. Deze behandeling is gericht op agressieproblematiek. Zodat hij er beter mee leert omgaan. Er is wel een recidivegevaar. Verder zit Leonardo nog op school en moet hij stage lopen.

 
De officier van justitie vindt het een emotionele situatie. Het is uit de hand gelopen en iedereen is slachtoffer. Moeder wil geen aangifte doen, dat hebben de zussen gedaan. Het is haar zoon, daarom wilde ze niet. De officier vindt de verklaringen van de zussen betrouwbaar. Maar voor de mishandeling wil hij vrijspraak, te weinig bewijs. Het gooien met de pan en zwaaien met het mes vindt hij wel bewezen. De vorige werkstraffen werkten niet dus wil de officier een gevangenisstraf. Hij eist 30 dagen gevangenisstraf min 15 dagen voorarrest en 15 dagen voorwaardelijk. Dan hoeft Leonardo niet naar de gevangenis. En een contactverbod met zijn moeder en zijn zussen. Maar hij moet nog wel 20 uur werkstraf doen die nog open staat.

 
De advocaat ziet geen enkel bewijs voor de mishandeling en wil vrijspraak. Hij noemt het noodweerexces. En moeder heeft niet verklaard dat ze bedreigd is.

 
De officier vindt het geen noodweer. De verdachte is de agressor. Hij heeft zichzelf in deze situatie gebracht.

 
De politierechter doet meteen uitspraak. De mishandeling van moeder is niet bewezen dus krijgt hij vrijspraak. De mishandeling van zijn zus Nayan is wel bewezen. Ook is bewezen dat hij zijn zus Samiya heeft gebeten maar niet bewezen dat hij aan haar haren heeft getrokken. Ook vindt het rechter het geen noodweer. Het zwaaien met het mes vindt hij ook bewezen. De woorden ‘ik steek je neer’ is geen bewijs voor. Leonardo mag geen werkstraf meer krijgen omdat hij er genoeg heeft gedaan. Dus krijgt hij van de rechter 30 dagen gevangenisstraf min 15 dagen voorarrest en 15 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een contactverbod met zijn moeder en zussen en toezicht van de reclassering. Hij moet nog wel de openstaande 20 uur werkstraf uitvoeren.

Advertenties